Sama antikandida dieta temelji na naravnih živilih, kjer so prepovedani vsi sladkorji in navadna bela moka. Glavna ideja je, da izstradamo Kandido (Candido abilanis) ter s tem omogočimo drugim/bolj primernim črevesnim mikroorganizmom, da se razmnožijo.
Prepovedana živila v anti-kandida dieti:
- vse oblike sladkorjev (glukoza, saharoza in fruktoza), ki se nahajajo v:
- sladkih pijačah (likerji, pivo ...)
- medu
- sladkem svežem sadju (banana, grozdje, breskve ...)
- kompotih
- sadnih sokovih (tudi 100 %)
- suhem sadju (fige, marelice, rozine ...)
- javorjevem ali agavinem sirupu
- v raznih mlečnih izdelkih
- sladkem vinu
- namazih
- balzamičnem kisu
- bela moka, ki se nahaja v:
- kruhu
- testeninah
- omakah
- bel riž
- kvas: v večjih količinah
- svinjina (to v splošnem odsvetuje bioresonanca)
Kako se diete lotiti:
Navadno belo moko zamenjamo z različnimi polnozrnatimi (pirina, pšenična, ržena ...) super so moke z nizkim glikemičnim indeksom (GI- glej spodaj razlago) (kamutova, čičerikina), poslužujemo se polnozrnatih testenin in polnozrnatega riža. Vendar v splošnem čim bolj omejimo uživanje ogljikovih hidratov, ki imajo večinoma visok GI. Idealno je, če jih uživamo zgolj enkrat dnevno. Morda to v tem trenutku zveni kot znanstvena fantastika, vendar vam bo z iznajdljivimi in preprostimi recepti odprl nov spekter kulinarike!
Glikemični indeks (GI): razvršča živila glede na dvig sladkorjav krvi po zaužitju živil v primerjavi z glukozo. Skala GI je običajno med 0 in 100, kjer ima glukoza GI 100. Npr. Zelena solata pa ima GI 15 (1, 2). Dokaj obširen seznam glikemične vrednosti živil lahko najdete tukaj.
Kako se izogniti sladkorjem:
Pravzaprav je skoraj nujno potrebno, da začnemo prebirati na drobno napisane sestavine izdelkov, saj se sladkor skriva tako v kislih kumaricah, gorčici, sirnih namazih, ... pravzaprav že skoraj povsod. Branje sestavin ni nujno slabo, saj bomo za spremembo vedeli kaj damo v usta. Predvsem pa se zavedajmo, da je tudi življenje brez sladkorja možno.
Kaj torej lahko še jemo?
Brez skrbi ostane še zelo, zelo pester izbor okusnih živil.
- sveža in kuhana zelenjava (tudi kislo zelje in repa)
- sveže kislo sadje (kisla jabolka, limone, grenivke, kokos, češnje, jogodičje: maline, ribez, robide, borovnice, jagode)
- stročnice (fižol, leča, grah, soja, čičerika, bob ...)
- ribe
- rdeče in belo meso (razen svinjine)
- rjav riž
- živila iz polnoznate moke (polnozrnate testenine, kruh s polnoznato moko in vinskim kamnom, kosmiči, zdrob, polenta ..) (ta živila v omejenih količinah zaradi visokega GI)
- razna žita in bližnji-daljni sorodniki: ajda, proso, rž, oves, ječmen, kamut, amarant ...
- krompir (v omejenih količinah, saj ima izredno visok GI med 95-50, odvisno od priprave)
- mlečni izdelki (jogurt, kefir, maslo ...)
- oreščki (lešniki, orehi, mandlji ...)
- jajca
- navadna voda, kava, čaji
- zelo suho vino
- stevia (sladilo nedosegljivo kvasovkam, GI = 0)
- zelišča in začimbe
Zakaj je antikandida dieta dobra?
Vsaka stvar v življenju ima dve plati. Ko se bomo dlje časa držali diete se bo naše telo privadilo novega načina prehrane. Zaradi omejenih količin sladkorja in živil z visokim GI bo naša reven sladkorja ostala bolj enakomerna, posledično ne bo visokih nihanj in nenadne lakote oz. izgube energije. Poleg vsega bomo spoznali polno novih živil in uporabnih receptov.
Prepovedana živila v anti-kandida dieti:
- vse oblike sladkorjev (glukoza, saharoza in fruktoza), ki se nahajajo v:
- sladkih pijačah (likerji, pivo ...)
- medu
- sladkem svežem sadju (banana, grozdje, breskve ...)
- kompotih
- sadnih sokovih (tudi 100 %)
- suhem sadju (fige, marelice, rozine ...)
- javorjevem ali agavinem sirupu
- v raznih mlečnih izdelkih
- sladkem vinu
- namazih
- balzamičnem kisu
- bela moka, ki se nahaja v:
- kruhu
- testeninah
- omakah
- bel riž
- kvas: v večjih količinah
- svinjina (to v splošnem odsvetuje bioresonanca)
Kako se diete lotiti:
Navadno belo moko zamenjamo z različnimi polnozrnatimi (pirina, pšenična, ržena ...) super so moke z nizkim glikemičnim indeksom (GI- glej spodaj razlago) (kamutova, čičerikina), poslužujemo se polnozrnatih testenin in polnozrnatega riža. Vendar v splošnem čim bolj omejimo uživanje ogljikovih hidratov, ki imajo večinoma visok GI. Idealno je, če jih uživamo zgolj enkrat dnevno. Morda to v tem trenutku zveni kot znanstvena fantastika, vendar vam bo z iznajdljivimi in preprostimi recepti odprl nov spekter kulinarike!
Glikemični indeks (GI): razvršča živila glede na dvig sladkorjav krvi po zaužitju živil v primerjavi z glukozo. Skala GI je običajno med 0 in 100, kjer ima glukoza GI 100. Npr. Zelena solata pa ima GI 15 (1, 2). Dokaj obširen seznam glikemične vrednosti živil lahko najdete tukaj.
Kako se izogniti sladkorjem:
Pravzaprav je skoraj nujno potrebno, da začnemo prebirati na drobno napisane sestavine izdelkov, saj se sladkor skriva tako v kislih kumaricah, gorčici, sirnih namazih, ... pravzaprav že skoraj povsod. Branje sestavin ni nujno slabo, saj bomo za spremembo vedeli kaj damo v usta. Predvsem pa se zavedajmo, da je tudi življenje brez sladkorja možno.
Kaj torej lahko še jemo?
Brez skrbi ostane še zelo, zelo pester izbor okusnih živil.
- sveža in kuhana zelenjava (tudi kislo zelje in repa)
- sveže kislo sadje (kisla jabolka, limone, grenivke, kokos, češnje, jogodičje: maline, ribez, robide, borovnice, jagode)
- stročnice (fižol, leča, grah, soja, čičerika, bob ...)
- ribe
- rdeče in belo meso (razen svinjine)
- rjav riž
- živila iz polnoznate moke (polnozrnate testenine, kruh s polnoznato moko in vinskim kamnom, kosmiči, zdrob, polenta ..) (ta živila v omejenih količinah zaradi visokega GI)
- razna žita in bližnji-daljni sorodniki: ajda, proso, rž, oves, ječmen, kamut, amarant ...
- krompir (v omejenih količinah, saj ima izredno visok GI med 95-50, odvisno od priprave)
- mlečni izdelki (jogurt, kefir, maslo ...)
- oreščki (lešniki, orehi, mandlji ...)
- jajca
- navadna voda, kava, čaji
- zelo suho vino
- stevia (sladilo nedosegljivo kvasovkam, GI = 0)
- zelišča in začimbe
Zakaj je antikandida dieta dobra?
Vsaka stvar v življenju ima dve plati. Ko se bomo dlje časa držali diete se bo naše telo privadilo novega načina prehrane. Zaradi omejenih količin sladkorja in živil z visokim GI bo naša reven sladkorja ostala bolj enakomerna, posledično ne bo visokih nihanj in nenadne lakote oz. izgube energije. Poleg vsega bomo spoznali polno novih živil in uporabnih receptov.
0 komentarji :
Objavite komentar