O meni


Dobrodošli na blogu Anti kandida dieta!

Če bi radi našli nove, domiselne, okusne in tudi preproste recepte prisrčno vabljeni na razvajanje brbončic. J


Moje ime je Ajda Flašker.

Blog z recepti je začel nastajati, ko mi nekaj let nazaj bila diagnosticirana  prekomerna razraščenost kandide. Eden izmed načinov kako jo zmanjšati, je na prvi pogled »zelo strašna« dieta. Tako strašna, da ko sem izvedela kaj vse prepoveduje sem si rekla, da to je preveč drastično in da se tega preprosto ne grem. Ker pa je bilo moje zdravje takrat res sila borno, sem si po nekaj urnem razmisleku rekla, kaj me pa stane če poizkusim. Zanimivo, v pripravi hrane po tej dieti sem našla poseben izziv. Kako pripraviti pecivo brez sladkorja in bele moke? Kakšno hrano si pripraviti za izlet? Vse to so bili izzivi s katerimi sem se soočala. Ker sem menila, da imajo kopico takšnih problemov tudi vsi ostali, ki se lotijo te diete sem se odločila da moje novo nastale recepte in druge manjše nasvete začnem deliti na blogu.

V nadaljevanju lahko preberete intervju, ki je bil v začetku leta objavljen v reviji Liza.

Ste že od nekdaj radi pripravljali posebno hrano in preizkušali nove recepte ali vas je na to napeljal kakšen poseben dogodek v vašem življenju?
Že od nekdaj sem rada ustvarjala v kuhinji, ampak vedno bolj po lastni inspiraciji. Pri sledenju receptom sem imela občutek, da me omejujejo in jemljejo lastno ustvarjalnost, ki je zamene eno glavnih vodil pri kuhanju.

Vaš blog je osredotočen na recepte, ki so zelo specifični, saj sledijo anti-kandida dieti. Kaj je pri tem pomembno poudariti – samo to, kako se izogniti beli moki in sladkorju – ali še kaj drugega? Zakaj so torej ti recepti, ki jih delite, posebni in drugačni? Anti-kandida dieta temelji predvsem na naravnih živilih, kjer so strogo prepovedani vsi sladkorji, bela moka, kvas in svinjina. Od sadja je dovoljeno zgolj robidovje. Kruh si namesto s kvasom pripravimo iz vinskega kamna in različnih polnozrnatih mok. Potrebno se je izogniti tudi ostalim izdelkom, kjer se skriva sladkor. Tako da je potrebno kar nekaj discipliniranosti in branja drobnega tiska na embalažah, saj se sladkor nahaja tako v kislih kumaricah, kot sirnih namazih. Obstajajo še nekaj bolj strogih različic, sama sem se odločila za bolj »osnovno« verzijo, ki sem se je dolgo časa tudi sama strogo držala. Edino sladilo, ki je dovoljeno je stevia. Verjamem, da sem sedaj marsikaterega bralca prestrašila, češ kaj lahko potem sploh ješ. In prav zaradi tega je nastal moj blog z recepti.

Koliko časa na dan posvetite pripravi jedi in koliko ga preživite v kuhinji z namenom, da pripravljate vsebino za blog? Vsak dan z veseljem kuham. Kljub temu, da sem sama končala z anti-kandida dieto še vedno rada kuham po omenjenih smernicah. Je pa res, da včasih zmanjka časa oz. je lahkota »prevelika« da bi mi uspelo ustrezno poslikati vsako jed, ki bi jo lahko delila na blogu. J

Na kakšen način se lotite priprave novih receptov – z raziskovanjem receptov (že obstoječih receptov babic ali že obstoječih na spletu in jih prilagodite svojemu okusu), morda na osnovi določene sestavine ali še kako drugače? Ustvarjanja receptov se lotim bolj po navdihu. Včasih se odpravim v kuhinjo in še nimam dodelane ideje kaj točno bi skuhala. Ko pa zložim sestavine, ki jih imam doma na kuhinjski pult pa kar pride ena ideja kaj skombinirati. Spet drugič si zadam izziv kako pripraviti zdrav polpet iz sezonskih sestavin, ki ga lahko tudi zamrznemo in pripravimo zdravo kosilo tudi, ko nimamo veliko časa.

Kateri recept je na vašem blogu do danes požel največ navdušenja (in ogledov)? Mislim, da so to palačinke z rukolo in lososom, slastna krema iz indijskih oreščkov in malinove tortice (ki so povrhu vsega še brez glutena in laktoze).

Kakšne načrte imate z blogom za prihodnost (oz. morda ideje, kako bi svoj kulinarični blog še izboljšali, da bo še bolj obiskan)? Za začetek se želim dovolj aktivirat in spet začet bolj redno objavljati recepte. Sicer pa svojega bloga ne promoviram, saj je namenjen bolj specifični publiki. To ne pomeni, da »vsejedci« ne najdejo kakšnega domiselnega recepta, le morda ime Anti-kandida ne privlači toliko ostalih, kot pa tistih, ki iščejo recepte za točno to dieto.

Vaš najljubši recept (seznam sestavin in postopek priprave jedi) – zakaj je najljubši?
Nimam ravno najljubšega recepta, imam pa recept, ki se mi zdi najbolj zanimiv. To je recept za testo iz sladkega krompirja in mešanice različnih mletih oreščkov, ki se uporabi za sladice v katerih lahko nadev poljubno spreminjamo. Recept je za povrh veganski in še brez glutena. In najpomembneje pomembneje res je okusen! J No, tudi limetina torta z avokadom mi je zelo všeč J J


0 komentarji :

Objavite komentar