29. junij 2016

Kaj imeti pri roki/v hladilniku

 
- Fajn imet na zalogi nekaj kuhanega, da ko pridemo sestradani domov, ne pograbimo vedno samo kosa kruha. Idealno je imeti nekaj z nižjim glikemičnim ineksom (GI): čičerike, fižola, kamuta,  kvinoja, amarant ... Ni pa potrebno pretiravati, vsi smo samo ljudje.
- Tudi kakšna ajdova kaša (to samo namočimo), proso, cela pšenica, pira, so super.
- Če je to preveč, pa je fino imet na zalogi kakšno konzervo omenjenih zadev (obvezno preverite, da je brez sladkorja).
- V hladilniku so za hitro malico priporočljivi mlečni izdelki (jogurt, mascrapone, skuta ...), ki jih lahko obogatimo (z zelenjavo, oreščki, začimbami ...) ali razni mehki ali ostali siri (mocarela, feta ...).
- Raznorazna zelenjava (za hitre solate ali ostale prigrizke).
- Vloženi suhi paradižniki ali artičoke (kar lepo popestrijo solate, da so bolj polne in nasitne).
- Raznorazni oreščki (to bodo vaši »junk food« in dodatki k jedem).
- Lahko si posušite kruh in naredite prepečenec. Z raznimi namazi je bomba!
- Tunina
- Pripravite si domače polpete in jih zamrznite.

Zelo priporočljivo je, da se poslužujete lokalne sezonske zelenjave, saj je njena kvaliteta bistveno, bistveno višja, kot pri uvoženi zelenjavi.

Tudi za mlečne izdelke je zelo priporočljivo, da so lokalni. Možnosti je kar nekaj od tržnic, siromatov, okoliških kmetij. Pozanimajte se in raziščite lastno okolico, bodite pozorni na majhne table ob cesti za lokalno ponudbo. Ko boste enkrat poiskusili pravo domačo skuto, je ne boste želeli več zamenjati. Ni treba nujno v Bovec. :)

 

0 komentarji :

Objavite komentar