31. avgust 2016

Napitki iz sirotke

 
O sirotki vsi vemo da je super zdrava in je oh in sploh. Pa vemo zakaj je tako super živilo?
Sirotka je stranski produkt pri nastanku skute in je prehransko najkakovostnejša frakcija mleka, saj vsebuje veliko beljakovin (albumine, globuline ...), ki jih telo zelo dobro izkoristi. Poleg visokokvalitenih beljakovin vsebuje tudi rudnine (kalij), vitamine (B1, B2, B6 in B12) ter malo maščob in zgolj 5 % laktoze, kar pomeni da jo lahko uživajo ljudje z blago intoleranco na laktozo. Poleg vsega naštetega vsebuje še veliko aminokislin, ki so pomembne za obnovo in izgradnjo telesnih tkiv.


V sirotku je tako veliko visokokakovostnih beljakovin, da iz nje delajo albuminsko skuto. Albuminska skuta nastane skoraj izključno iz sirotke, po koncu procesa pa ostane ti. sekundarna sirotka, ki še vedno vsebuje nekaj rudnin, vitaminov in drugih snovi.

Sirotka naj bi bila tako krepčilna tekočina, ki uravnava presnovo in pospešuje razstrupljevanje v telesu. Pitje sirotke bi naj bi pred dvema tisočletjema priporočal že Hipokrat, navajajo pisni viri. Konec 18. stoletja so v Alpskih zdraviliščih celo ponujali kopeli iz sirotke.

(Viri: Viva.si: Sirotka - hranilo, zdravilo ... , Bodi eko: Sirotka za krepko zdravje ... Posoški razvojni center: Jedi iz sirotke in skute – knjižica receptov (pdf))

Sirotka s sadjem (za 1 napitek):
- 1 skodelica jagod ali borovnic
- 1-2 dl sirotke

Sirotka s kumarami in sadjem (za 1 napitek):
- 1/2 skodelice narezanih kumar
- 1-2 skodelici jagod ali borovnic
- 1-2 dl sirotke 

Sirotka s kumarami in zelišči (za 1 napitek):
- 1 skodelica narezanih kumar
- šopek nam ljubih  svežih zelišč (peteršilj, majaron, čemaž, bazilika ali kombinacija vsega)
- 1-2 dl sirotke 

Sestavine zmiksamo in sveže postrežemo. Sirotka prispeva dobre beljakovine, sadno-zelenjanvi del pa okus in še dodatno hidracijo. To bo bombastičen začetek dneva!

Opomba: Zelenjavo in začimbe dodajamo postopoma in v manjših količinah, da se postopoma navadimo na okus. Preizskusimo različne kombinacije in razmerja ter uživajmo v novih okusih.




0 komentarji :

Objavite komentar