Humus je namaz iz čičerike, ki je odličnega okusa in vsesplošno uporaben. Za nekaj dni ga lahko tudi spravimo v hladilniku, če ga še kaj ostane po prvem serviranju.
Sestavine za klasični humus:
- 2 skodelici kuhane čičerike
- 2 stroka česna
- 1/2 skodelice popraženih sezamovih semen
- 5 žlic sezamovega olja (lahko nadomestite z olivnim, bo pa okus sezama manjši)
- 1/2 limoninega soka
- sol
Priprava:
Česen na grobo narežemo in skupaj z drugimi sestavinami (razen olja) damo v multipraktik. Med miksanjem postopoma dodajamo olje, da dobimo gladko zmes. Več olja dodamo in dlje miksamo bolj gladek in mazljiv bo humus. Zelo se prileže s polnozrnatim prepečencem ali svežo zelenjavo narezano na palčke, da jih lahko pomakamo. Tudi za zajtrk na polnozrnatem kruhu je odlična izbira.
Variacije:
K receptu za klasični humus lahko poljubno dodajamo nam ljube začimbe ali sestavine, ki jih dodamo v multipraktik npr.:
- 1 zrel avokado
ali
- pest suhih paradižnikov (nasekljanih)
ali
- 1 nasekljan čili in nekaj žlic grškega ali čvrstega jogurta
ali
- šopek svežega petršilja ali koriandra
ali
- mleta semena kumine
Opomba: Če imamo doma tahini, ga dodamo nekaj žlic ter tako še poudarimo okus sezama.
"Kepo gline" je v čudovote lončke oblikovala Petra Pirc.
Wooow 😍
OdgovoriIzbriši