13. oktober 2016

Variacije humusa - namaza iz čičerike


 
Humus je namaz iz čičerike, ki je odličnega okusa in vsesplošno uporaben. Za nekaj dni ga lahko tudi spravimo v hladilniku, če ga še kaj ostane po prvem serviranju.

Sestavine za klasični humus:
- 2 skodelici kuhane čičerike
- 2 stroka česna
- 1/2 skodelice popraženih sezamovih semen
- 5 žlic sezamovega olja (lahko nadomestite z olivnim, bo pa okus sezama manjši)
- 1/2 limoninega soka
- sol

Priprava:
Česen na grobo narežemo in skupaj z drugimi sestavinami (razen olja) damo v multipraktik. Med miksanjem postopoma dodajamo olje, da dobimo gladko zmes. Več olja dodamo in dlje miksamo bolj gladek in mazljiv bo humus. Zelo se prileže s polnozrnatim prepečencem ali svežo zelenjavo narezano na palčke, da jih lahko pomakamo. Tudi za zajtrk na polnozrnatem kruhu je odlična izbira.

Variacije:
K receptu za klasični humus lahko poljubno dodajamo nam ljube začimbe ali sestavine, ki jih dodamo v multipraktik npr.:

- 1 zrel avokado
ali
- pest suhih paradižnikov (nasekljanih)
ali
- 1 nasekljan čili in nekaj žlic grškega ali čvrstega jogurta
ali
- šopek svežega petršilja ali koriandra
ali
- mleta semena kumine

Opomba: Če imamo doma tahini, ga dodamo nekaj žlic ter tako še poudarimo okus sezama.

"Kepo gline" je v čudovote lončke oblikovala Petra Pirc.

1 komentar :