29. marec 2017

Osvežilna limetina torta (veganska & brez glutena)

 
Sestavine (za klasičen tortni model):
za testo:
- 1 sladek krompir
- 200 g mletih oreščkov (madlji, orehi, lešniki)
- 100-200 g fino mlete kokosove moke (ekološko najdete na Malinci.si)
- 1 žlica pravega kakava
- 1 žlica rožičeve moke (ekološo najdete na Malinci.si)
- 1/2 čajne žličke cimeta
- 1/2 čž mletega muškatnega oreščka
- 1 žlica stevie

za kremo:
- 3 limete (bio)
- 1 zrel avokado
- 1 velik sojin jogurt ali navadni jogurt (500 g)
- 1/2 konzerve kokosovega mleka (400 ml) (ekološkega najdeta na Malinci.si)
- 3-4 žlice stevie
- 1 vanilijev strok (opcijsko)
- 6 čajnih žličk agar agar-ja (najdete ga na Malinca.si)
- 100 ml vode

Priprava:
Testo:
Sladek krompir operemo in obrišemo nato pa z vilico nekajkrat popikamo gomolj. Krompir spečemo v ogreti pečici na 180°C 45 min. (To lahko naredimo že en dan prej.) Krompir ohladimo in olupimo ter spasiramo (lahko dobro pretlačimo z vilico). Prostopoma dodajamo ostale sestavine, saj količina oreščkov in kokosove moke malo zavisi od velikosti in sočnosti krompirja. Ko je masa še rahlo lepljiva testo damo počivati v hadilnik za kakšne pol ure. Nato ga prenesemo na pomaščen tortni model kjer ga s prsti razporedimo po pekaču. Pečemo na 160°C 40 min.

Opomba: Testo za torto lahko pripravimo že nekoliko prej in ga lahko v tortnem modelu zamrznemo in spečemo takrat ko želimo narediti torto.

Krema:
Limetino lupinico naribamo in ožamemo limetin sok.

Avokado izdolbemo in spasiramo (lahko kar z vilico) in damo v veliko posodo skupaj z jogurtom, kokosovim mlekom in limetino lupinico. Dodamo stevio in izdolbemo strok vanilije. Vase sestavine zmiksamo v gladko zmes.

Limetinemu soko dodamo 1 dl vode in po želji še nekaj stevie. Damo v večjo kozico in zavremo. Ko zavre počasi dodamo agar agar in ga pustimo vreti še minuto. Agar agar pustimo nekaj minut da se rahlo ohladi in nato k agar agarju (in ne obratno) dodamo celotno kremo in zelo dobro premešamo. Kremo vlijemo na pečeno in ohlajeno testo ter postavimo v hladilnik za 3 ure. Limetino torto postrežemo ohlajeno, saj je potem še bolj osvežilna. Uživajte!




0 komentarji :

Objavite komentar