30. april 2018

Curry z jajčevci in divjim rižem


Sestavine za 2-3 osebe:
- 2 jajčevca
- 4 stroki česna
- 1 čebula (velika)
- palec ingverja (naribanega)
- konzerva pelatov (400 g)
- nekaj žlic jogurta

- 1,5 -2 skodelici polnozrnatega riža
- 0,5 skodelice divjega riža

Curry začimbna mešanica:
- 1 čili (z ali brez semen)
- 1 čž semen kumine
- 1 čž mletega koriandra
- 1/2 čž začimbne mešanicegaram masale
- 1-2 čž kurkume
- 1/2 kajenskega popra
- 1 žč gorčičnih semen
- 2 zelena popka kardamona

Priprava:
Jajčevca razrežemo na velike kocke ter jih položimo na peki papir na pekaču. Kanček posolimo in poškropimo z oljem. Pečemo v ogreti pečici na 200 °C dokler malenkost ne počrnijo (približno 20-30 min). Vmes jih po potrebu en krat premešamo.

Medtem pripravimo curry mešanico. Nezdrobljena semena potremo v terlniku.
Na drobno narežemo česen in čebulo ter naribamo ingver.  Na segretem olju najprej popražimo  čebulo, nato dodamo še česen, ingver in pražmo dokler ne zadiši. Dodamo še curry začimbno mešanico. Pražmo približno 20 sekund in dodamo pečena jajčevca. Dobro premešamo in pražmo 2-3 min. Dodamo pelate ter sol po okusu. Pustimo vreti 10 min.  Po okusu dodamo čili ali dosolimo. Dodamo nekaj žlic jogurta, da dobimo lepo kremasto barvo. Zmanjšamo ogenj in počasi vremo še 10 min.

Divji riž zmešamo s polnozrnatim in skuhamo v osoljeni vodi. (približno 30-40 min).

Opomba: Lepota curry-ijev je v tem, da lahko sami poljubno izbiramo začimbe v curry mešanici ter dodamo zelenjavo, ki nam je ljuba. Uživajte v eksperimentiranju.




0 komentarji :

Objavite komentar